Intellektuell stimulans – eller bara kul tidsfördriv

03 maj 2020
patrick pettersson
Intellektuell stimulans – eller bara kul tidsfördriv

Nu för tiden handlar det mesta om skärmtid. Tänk på det – hur ofta ser du någon med något annat tidsfördriv än en telefon eller surfplatta i handen på till exempel bussen? Hur ofta är det penna och papper, virknålar eller en bok?

Hur ofta ser du någon med en Rubiks kub i handen? Du minns det där färgglada och tredimensionella pusslet med sex sidor och tre gånger tre rutor med särskilda färger, du hittar exempel här mastercubestore.se. Från början sitter färgrutorna på varsin sida. Sedan börjar man blanda runt färgerna genom att skruva på kuben. Uppdraget är att försöka få tillbaka rutorna så att samma färger hamnar på samma sidor.

Världsrekord på ett par sekunder 

Rubiks kub känns som någonting som alltid har funnits. Men det var först i mitten på 1970-talet som kuben patenterades av arkitekten Ernö Kubik från Ungern. Rubiks kub peakade sedan ordentligt på 1980-talet och har idag sålt över 400 miljoner exemplar världen över. Mycket prestige har lagts i kuben. Och det anordnas från och till tävlingar som inriktar sig på att deltagarna ska försöka lösa en Rubiks kub så fort som möjligt. Att vinna en sådan tävling kan anses vara ett bevis på en stor intellektuell lösningsförmåga. Otroligt nog ligger världsrekordet på att lösa en Rubiks kub på enbart några sekunder! 

 

Övning ger färdighet 

För många är det en stor intellektuell stimulans att sysselsätta sig med en Rubiks kub. Hjärnan utsätts för utmaningar inom problemlösning, minne, logik och att organisera sina tankar i flera steg framåt. Som perspektiv kan nämnas att Rubik kubs skapare, Ernö Kubik, tog en dryg månad på sig att lösa sin första kub. Och då hade han ändå skapat den själv! Vill du själv testa hur fort du klarar av att lösa kuben kan du beställa hem en Rubiks kub här: https://mastercubestore.se/85-cube-timers

Fler nyheter