Vanliga synfel som kan åtgärdas med kirurgi

21 februari 2023
Staffan Ehrlin

editorial

Vanliga synfel som kan åtgärdas med kirurgi

Synen är ett värdefullt sinne som de flesta av oss tar för givet tills något går fel. Med rätt vård och förståelse för vanliga synfel kan du hålla dina ögon friska och njuta av en klar syn. I värsta fall erbjuder dock den moderna medicinen hopp i form av korrigerande kirurgiska ingrepp för att korrigera synrelaterade problem – men vet du vad som finns tillgängligt? I det här inlägget förklaras några populära synbehandlingar som kan erhållas genom kirurgi, så att du kan fatta välgrundade beslut om din sjukvård om det behövs.

LASIK (laser-assisted in situ keratomileusis) är en av de mest populära refraktiva ögonoperationerna. Det innebär att hornhinnan omformas med laser för att korrigera vanliga synfel som närsynthet, långsynthet och astigmatism. Förfarandet tar vanligtvis 10 minuter eller mindre och kan är en långsiktig lösning för att förbättra synen.

image

Prata med en ögonläkare

En annan populär behandling är hornhinnetransplantation, som innebär att den sjuka eller skadade vävnaden i hornhinnan ersätts med frisk donatorvävnad. Denna typ av operation används oftast för att behandla sjukdomar och skador i hornhinnan, men kan också användas för att korrigera tillstånd som keratokonus och hornhinnedystrophier. Det är ett komplicerat ingrepp som kräver en lång återhämtningstid, men kan drastiskt förbättra synen i det drabbade ögat.

Kataraktkirurgi är en annan vanlig behandling av synproblem. Vid detta ingrepp avlägsnas ögats grumliga lins och ersätts med en konstgjord intraokulär lins (IOL). IOL är utformad för att efterlikna fokuseringskraften hos en naturlig, frisk lins och kan drastiskt förbättra synen vid grå starr.

Om du upplever allvarlig närsynthet eller långsynthet kan din läkare rekommendera refraktivt linsbyte (RLE). Detta förfarande innebär att ögats naturliga lins ersätts med en konstgjord IOL som

anpassas till patientens specifika behov. Det är ett mer komplicerat ingrepp än LASIK, men kan ge dramatiska synförbättringar för personer med allvarliga brytningsfel.

Det viktiga är att du pratar med en ögonläkare så fort du känner av en förändring i din syn.

Fler nyheter