Vad gör egentligen en tandtekniker i Stockholm?

14 juni 2022
Lily Hansen

editorial

Alla har nog varit hos tandläkaren någon gång. Tandhälsan är viktig och i Sverige har man förmånen att ha en väl utbyggd tandvård. När du har varit hos tandläkaren har du säkert mött olika yrkesgrupper som arbetar där. Det är såklart tandläkare, men även tandsköterskor och tandhygienister.

Sen finns det åtminstone ett yrke till, som du kanske inte har så bra koll på. Det är någon som du förmodligen inte träffar när du är på ditt vanliga rutinbesök hos tandläkaren. En person som arbetar lite i bakgrunden med något som kan vara viktigt ifall någon eller några av dina tänder behöver bytas ut.

Tandtekniker är ett skapande yrke

Det handlar så klart om en tandtekniker. Men hur arbetar egentligen denna yrkesgrupp? Vad gör en tandtekniker i Stockholm? Jo, att vara tandtekniker är att ha ett skapande yrke. Tyvärr kan en tandtekniker dock inte vara helt fri i sitt skapande. Hur skulle det se ut om han kom med en blå tand med rosa prickar att sätta in istället för den du har förlorat?

Nej, en tandtekniker måste såklart hålla sig inom vissa givna ramar. Han behöver utgå från färg och form på de omgivande tänderna i din mun för att kunna tillverka en ny tand som passar in i ditt garnityr.

 

tandtekniker stockholm

Arbete i olika material

En tandtekniker lär sig att tillverka individuellt anpassade ersättningar för tänder som skadats eller förlorats. Dessa ersättningar kan till exempel utgöras av helproteser, broar eller kronor. Man arbetar i material som kan vara porslin eller plast, men också guld eller titan. Det är ett hantverk som kräver stor precision.

Idag använder man allt oftare CAD/CAM-teknik för utformningen av tandersättningar. Datortekniken kan dock endast användas till viss del. Fortfarande behövs det en säker hand för att modellera, forma och putsa den konstgjorda tanden. Nästa gång du besöker tandläkaren så skänk gärna en tanke åt den som arbetar bakom kulisserna.

Fler nyheter