Sockerfritt godis är ett steg mot ett hälsosammare liv

14 april 2022
Mikael Barani

editorial

Nu i dessa påsktider kommer det naturligtvis att festas på socker och annat. Det är förstås trevligt, och framför allt gott men nyttigt är det kanske inte. 
Det är väl heller inte huvudsyftet med påsken. Problemet är väl däremot att det numera ofta är påsk varje dag, i varje fall sett ur sockersynpunkt.
För våra matvanor har förändrats radikalt under de senaste decennierna. Allt fler av oss äter halvfabrikat – som ofta innehåller socker och inflammatoriska växtoljor – och snabbmatsbranschen bara fortsätter att breda ut sig.
Det som en gång var fest har idag blivit vardag.

En dag i taget

I dessa tider får man verkligen anstränga sig, nästan kämpa, för att stå emot alla hypersmaskiga saker som går att köpa i affärerna – ofta till en billig peng. Att äta nyttigt är idag en strid för hälsan, bokstavligen.
Naturligtvis finns det alternativ som är bättre val än socker när man ska festa till det. Ta till exempel godis sockerfritt från Easis som är ett gott substitut i dessa högtider.

utan socker

Kanske kan påsken på så sätt bli startpunkten för ett liv i hälsa?
Det gäller förstås att inte ta i för mycket från början, då risker hela projektet att kapsejsa vid första motgång. Istället bygger man upp hälsan steg för steg, ofta faktiskt genom att just börja promenera.

Fortsätt sedan med att lägga till en liten god vana samtidigt som du tar bort en dålig. Kanske behöver du inte äta något sött till fikat en dag i veckan, sedan två dagar och så vidare.
Till slut har du skapat en hälsosammare kropp utan att knappt ha märkt att du har gjort en ansträngning.
Det gäller helt enkelt att lura sig själv en dag i taget när man vill leva ett sundare liv. För kommer man på sig själv med för snabba manövrar kan det lätt bli så att man drar i den sockersöta nödbromsen.

Fler nyheter