Se klart igen med hjälp av ögonläkare

06 november 2019
Cecilia Olsson
Se klart igen med hjälp av ögonläkare

Bland det viktigaste vi har är synen, den gör att vi kan njuta av all skönhet som finns runtomkring. Det är dock inte ovanligt att man har någon form av synfel som kan bero på olika saker.

Ålderssynthet är som man hör av namnet något som kommer med åldern. När man blir äldre stelnar ögats lins och man får sämre synskärpa. Lösningen är då att byta ut ögats egna lins mot en konstgjord lins. Symptom på ålderssynthet kommer vanligtvis i fyrtio till fyrtiofem års åldern.

Astigmatism är ett vanligt synfel. Det kommer av att ögats lins eller hornhinna har en kupighet som gör att ljuset som kommer in i ögat bryts på fel sätt och man får därför en suddig syn. Astigmatism kan ofta också vara kombinerat med närsynthet eller översynthet. Orsaken till astigmatism kan vara en rubbning i ögats tillväxt men kan också bero på en skada på ögat. Detta kan också åtgärdas genom ett linsbyte.

Översynthet eller Hyperopi som det också heter gör att man har svårare att se saker på nära håll än på långt håll. Längst bak i ögat sitter näthinnan som skickar bilden av vad man ser till hjärnan. Detta fungerar genom att ögat fokuserar ljusstrålar från objekt som sedan träffar näthinnan. Om ögat är kortare än normalt eller har en hornhinna som är för platt så fokuseras ljusstrålarna bortom näthinnan och man får då svårt att se klart på nära håll. 

Närsynthet, även kallat Myopi betyder att man har svårt att se bra på långt håll men har inga problem att se saker på nära håll. Detta innebär tvärtemot från översynthet att ögat är för långt eller att hornhinnan är för krökt eller för stark. Ögat klarar då inte att fokusera ljuset från objekt på långt håll. Objekt på nära håll som kräver starkare brytning fokuseras däremot som det ska.

Söker du ögonläkare i Solna så finns där en ögonklinik med erfarna ögonspecialister, optiker och ögonsjuksköterskor. På Lamera ögonklinik kan du behandla alla dessa synfel.

Fler nyheter