Rätt belysning på rätt plats

14 november 2019
jonas olsson
Rätt belysning på rätt plats

Ljus är viktigt, både i hemmet och på arbetsplatsen. Idag är det också allt viktigare med smarta lösningar som även är miljövänliga. Energismarta alternativa är egentligen ett måste. Det finns såklart många olika lösningar men LED-belysning har många fördelar. Inte minst för att den har en mycket längre livstid än andra alternativ. Det är inte bara en fråga om energieffektivitet, det handlar också om tidsbesparing när det kommer till att byta ut exempelvis glödlampor. Den som har en fastighet eller fler kan frigöra mycket tid. Det finns både fördelar och nackdelar.

 

 

Många fördelar med LED

 

Det finns många fördelar med att använda LED-lampor som belysningslösningar. Energieffektiviteten är som nämnt en av dem. LED-lampor har en 80-90 procentig mindre energiförbrukning. Det är mycket i en större fastighet. Visst är de lite dyrare men de lönar sig snabbt. LED har en betydligt längre livstid, ytterligare en faktor som i längden sparar pengar. En lampa kan räcka upp till 7 år, det är nog få som haft en vanlig glödlampa som ens kommit upp i en tredjedel av den tiden. LED genererar inte heller någon värme, det innebär inga fläckar runt lampan och inga brännskador. Uppskattade av alla som hanterar dem.

 

Några nackdelar då?

 

LED-lampor har inte funnits lika länge som andra alternativ så kanske är inte utvecklingen helt klar. Till detta hör att alla ljusstyrkor inte är helt färdigutvecklade. Det påverkar ljussättningen och så är även tillverkningskostnaden fortfarande högre. Det kan skilja markant i pris mellan märken och det kan vara svårt att välja rätt. Här finns det som tur är många återförsäljare som kan guida en rätt. Vissa som arbetar med LED ljus har klagat på det kallare ljuset och efterfrågar en varmare ljussättning. Dessa är såklart problem som kommer lösa sig över tid. Så egentligen är fördelarna fler än nackdelarna med LED-lampor.

Fler nyheter