När bör du kontakta din tandläkare i Östersund?

30 november 2020
jonas olsson

Förutom vid fall av akut tandsmärta – när är det angeläget att boka tid hos tandläkaren? Det finns flera olika anledningar. Tandköttsinflammation – eller gingivit – skapar obehag och problem hos många patienter. En tandläkare kan ta bort tandsten och beläggningar som orsakar denna inflammation. 

Ibland dör tandens nerv för att tanden är så skadad och då behöver man en rotbehandling. Tandläkaren kan även korrigera tandraden med hjälp av behandlingar som tandställning. Detta fixar ofta ett över- eller underbett och lindrar muskelspänningar i käken.

 

Vad ingår i den regelbundna kontrollen?

Man hör ständigt att det är viktigt med en god munhygien. Men att borsta tänderna ett par gånger om dagen är inte nog, enligt tandexperterna. Även om du använder tandtråd och petar noga mellan tänderna.Det krävs att man med regelbundna mellanrum besöker tandläkare i östersund för en kontroll. Då undersöks hela munnen och inte bara tänderna. Tandköttet, slemhinnorna och även käkmusklerna. 

I vissa fall bestämmer tandläkaren att ta en röntgenbild för att se hur djupt karies har nått. Eller för att fastställa en diagnos som exempelvis tandlossningssjukdom. Så ett par kontroller om året skadar inte. Istället förebygger du smärtsamma behandlingar om du får vård i tid.

 

 

Vad räknas som estetisk tandvård?

Inte alla tandläkarbesök har att göra med behandling av smärta eller sjukdomar. Många besök orsakas av estetiska skäl. Tycker man att tänderna ser fläckiga och gula ut, kan man få en tandblekning. Även ersättning av tänder brukar ingå som estetisk tandvård. En del tycker också väldigt mycket om accessoarer, och skulle vilja ha ett tandsmycke. Då kan din tandläkare sätta på det.

Estetisk tandvård täcks inte alltid av försäkringskassan, om det inte handlar om ett svårt fall av sneda tänder kanske. Så se till att först ta reda på om någon försäkring täcker en del av kostnaden. Och om inte, hur mycket det då kommer att bli.

Fler nyheter