LED strip ger spännande möjligheter

15 juni 2022
jonas olsson

editorial

Med den nya generationens LED-teknik så har belysning aldrig varit så enkel. LED-lampor är billiga, små och kommer i alla möjliga färger. Idag kan man hitta LED-belysning i form av glödlampor, lysrör, plattor, klot och så vidare. Något som har blivit omåttligt populärt är LED strips, där lamporna sitter på rad på en hård eller mjuk list som i sin tur kan fästas på olika material. 

LED strips kan också ha varierad belysningsfärg där man kan ställa in färgen man önskar i stunden med en liten fjärrkontroll, eller låta belysningen variera efter ett färdigt schema. Dessa strips kan också göras vattentäta så de kan sättas utomhus, och många har bytt ut sin gamla julbelysning mot LED-lampor i olika utförande. LED-tekniken ger möjligheterna och bara fantasin stoppar hur dessa lampor används. 

 

LED strip

 

LED strips för lysande möbler

En belysningstyp som har varit svår innan är möbelbelysning. Även om man kanske inte sätter belysning i soffan finns det gott om möbler som verkligen tjänar på lite extra ljus. I en bokhylla kan en diskret belysning ge djup åt möbeln. Eftersom en LED strip är lätt att fästa på plana ytor är det också enkelt att fästa den långt in i bokhyllans fack, där den kan få glöda med ett diskret men lockande sken. 

Samma sak gäller egentligen vitrinskåp. Vitrinskåpet är i grund och botten en förvaringsmöbel som också är gjord för uppvisning med sina genomskinliga glasrutor. Här kan LED strips i kanterna skapa spännande ljus och skuggeffekter på de föremål som man vill visa upp. 

Här finns olika LED strips att testa: https://ledmegastore.se/19118-led-strip. Jämfört med andra typer av belysning, som exempelvis spotlights som lyser på möbler utifrån, kan man montera LED strips så att ljuset kommer inifrån möbeln själv. Det gör att belysningen inte känns lika uppenbar utan lite mer diskret och spännande. Den lätta monteringen och anslutningen av lamporna gör att stripsen kan sättas i princip var som helst. Varför inte smycka balkongen eller lysa upp garderoben?

Fler nyheter