Håll koll på luftfuktigheten med en fuktmätare

19 januari 2021
Cecilia Olsson

Fukt är något som man helst undviker i en bostad, det kan orsaka skador på både byggnader och de som arbetar eller bor i dem. Därför är det viktigt att hålla koll på fuktnivån samt ta alla fuktproblem på allvar. En anledning är att mögelsvamp stormtrivs i hög luftfuktighet där den kan frodas och även dammkvalster trivs i fuktiga miljöer. Varken mögelsvampar eller dammkvalster skapar en bra inomhusmiljö och i värsta fall kan de framkalla sjukdomar eller allergier. 

Följ upp misstankarna med kontroller

Tycker man att inomhusklimatet känns fuktigt kan det vara klokt att mäta luftfuktigheten i väggar, golv och tak. Fukt i luften har nämligen en tendens att sätta sig särskilt på kalla väggar och golv. Har man drabbats av en vattenskada så kan det vara bra att mäta den relativa luftfuktigheten med en fuktmätare/hygrometer för att säkerställa att skadan har torkat ordentligt.

En fuktmätare kan även komma väl till pass i andra situationer

Har man planer på att måla om så kan det vara bra att kontrollera att området är ordentligt torrt. Gör man misstaget och målar på fuktigt trä så stänger man in fukten vilket kan orsaka röta och mögel. Har man en vedspis så kan en fuktmätare vara bra att till hands för att kunna kontrollera om veden är tillräckligt torr för att bränna. Fuktiga bränslen avger inte speciellt mycket värme och dessutom kan de förorena och sota ner skorstenen.

Köp en egen fuktmätare

AGX MögelTest är ett företag som säljer fuktmätare till bra priser som du kan få direkt hem i brevlådan. De har till exempel en enkel hygrometer som snabbt och enkelt tar reda på hur hög den relativa luftfuktigheten är i hemmet. Den kan placeras på ett bord eller hängas på väggen och den visar förutom luftfuktighet även temperatur, tid och datum. 

Läs mer på https://xn--mgel-test-07a.se/fukt/.

Fler nyheter