Fönstren är husets ögon

30 april 2019
jonas olsson
Fönstren är husets ögon

Man brukar säga att fönstren är husets ögon – kanske både för att man ser ut genom dem och för att de gör så mycket för husets utseende utifrån. Från 1600-talet till i början på 1900-talet munblåstes i princip alla fönsterglas. Munblåsta glas är lite ojämna i ytan och ger ett levande intryck. Det går ofta bra att renovera gamla fönster som inte har underhållits. Problem som kan uppstå med tiden är röta i fönsterkarmen, att det drar från fönstren eller att de blir svåra att tvätta.

 

Många funktioner i en konstruktion

Fönster fyller många funktioner. De släpper in ljus och ger sikt, förutom att göra mycket för husets utseende, både inifrån och utifrån. De ska klara av att hålla kylan ute och bidrar till ventilationen. De har även en ljudisolerande uppgift.

Själva placeringen av fönstren påverkar möjligheterna att möblera. Placering, väderstreck och dimensioner påverkar hur mycket ljus som kommer in genom fönstren såväl som typen av ljus. Att få in lagom mycket ljus är viktigt för att huset eller lägenheten ska kännas ljus utan att bli alltför varm.

Dags för nya fönster?

Andra saker som kan vara bra att ta hänsyn till vid val av fönster är hur stor energiförlusten blir, om modellen passar in i husets design och vilket underhåll det nya fönstret kommer att behöva. På www.sparfonster.se kan du beställa billiga fönster med tio års garanti. Det finns idag många modeller och olika sorters upphängningar att välja mellan. Fönstren tillverkas i olika material såsom trä, aluminium och PVC.

Man behöver även besluta om man vill ha tvåglas- eller treglasfönster. Treglasfönster har fördelen av att ofta isolera bättre och även dämpa ljud utifrån bättre. Tvåglasfönster däremot kan upplevas som mindre massiva och tunga. Husets profil kan även påverkas av denna faktor. Det finns mycket att ta i beaktande när man ger huset nya ögon.

Fler nyheter