Fixa ett eget minireningsverk

11 mars 2022
Lily Hansen

editorial

Visst är det underbart att det finns små minireningsverk? På sin egen tomt kan man ordna så det blir rent och fint på alla sätt. De kommer i flera olika storlekar. Går man igenom sortimentet kommer man helt säkert hitta något som passar ens boende och behov. Det finns något för alla, från litet och behändigt till större lösningar för fler boenden inblandade.

Ett litet minireningsverk kan passa bra till en villa, men det funkar lika bra i en sammanslagning av flera enheter. Om man gör så kallas det för en samfällighetsförening. En del minireningsverk gör sig utmärkt i en sommarstuga där det inte belastas så mycket. Andra är ypperligt bra för något större anläggningar. 


Installation och kontroll

Ett minireningsverk ska alltid installeras av ett proffs. Man brukar tala om en maskinentreprenör, och det brukar finnas lokala sådana på de flesta platser. En installation av ett reningsverk görs så att det ska hålla över lång tid. En årlig inspektion av reningsverket rekommenderas för att hålla koll på att allt fungerar som det ska. 

Skulle det dyka upp något på kontrollen som behöver åtgärdas är det inga problem. Dels finns det vissa garantier, dels finns det också mycket skickliga tekniker som är bra på att ge service. De kommer ordna så att minireningsverket går som en klocka. Ditt avloppssystem kommer vara rent hela tiden. 

 

Minireningsverk

 

Tömning och service på vanliga reningsverket

Det finns inga riktiga regler för hur ofta man ska tömma sina minireningsverk. Har man installerat en trekammarbrunn gör man klokt i att tömma den minst en gång om året. 

Har man däremot en spillvattentank som är liten är det andra rekommendationer som gäller. Är den under tre kubikmeter är det lämpligt att tömma den minst en gång i månaden. Skulle den vara över tre kubikmeter handlar det om hälften så många gånger. Sex gånger per år alltså.

Fler nyheter