Fina spröjsade sidohängda fönster

28 juli 2021
patrick pettersson

När man ska välja fönster finns det olika saker att ta i beaktning. Det allra viktigaste är dock att fönstret passar till husets övriga exteriör både när det gäller design och färg. Det går att ha spröjsade fönster även om man har ett modernt hus, om huset är byggt i en stil som passar. 

Andra frågor att besvara innan man skrider till handlingen är hur fönstren ska vara hängda, höger eller vänster. Ska det vara två- eller treglasfönster? Hur går det till att beställa och hur installeras fönstren? För att få svar kan man enkelt hitta svaren online. Här finns en av flera sidor på internet https://klarfonster.se/fonster/bondgardsfonster 

Vad är spröjsade fönster?

När man ser spröjsade fönster får man en känsla av att de suttit där länge, att de tillhör det förgångna. Tycker man att det är vackert blir man säkert glad över att höra att de kan kännas gamla trots att de precis har satts in, men de ger ändå den rätta känslan.

Spröjs fönster är som vanliga fönster med den enda skillnaden att de har flera rutor i varje glas. Förr sattes glasen in i ramar medan dagens fönster är hela med spröjs satt utanpå. Av den anledningen kan man idag använda både två- och treglasfönster. 

Fönster med historia

1650-1850 är årtalen då spröjs fönster användes för första gången och är därmed det äldsta fönstret i Sverige. På grund av deras historia har de återigen blivit populära att installera på nytt. Numera kan man välja både enkla eller i allmogestil. Allt efter vad som passar bäst på det huset som ska få nya fönster.

Som med alla fönster är det viktigt att mäta ordentligt innan man beställer. Vissa företag kommer ut och sätter in fönstren, andra skickar med noggranna instruktioner om hur man gör. Eller så kan man själv hyra in någon kunnig för jobbet.

Fler nyheter