Djur i natten

06 maj 2019
Mikael Barani
Djur i natten

På natten förändras verkligheten utanför våra fönster. Varelser som sover, eller ligger lågt, medan solen skiner kryper fram och blir aktiva i månens sken. Detta fenomen har förstås kittlat människans fantasi under hela vår historia.
Till en början av ren överlevnadsprincip: För våra förfäder som var nomader fanns inga marginaler att ta till. Det minsta prassel i buskarna kunde betyda att det var slut för dig, din familj eller kanske hela din stam.

Idag för vi människor en betydligt tryggare tillvaro, då vi på många sätt har tämjt vår omgivning. I varje fall så länge vi inte skickas ut nakna mitt ute i skogen. Då är vi återigen i en kamp mot naturen, och får mer gemensamt med våra förfäder igen.

Förutsatt att du har tänkt ge dig fullt påklädd ut i skog och mark, och med rätt utrustning så kan natten bli en tid då du kan få se djur som bara kommer ut då. I varje fall om du har en nattkikare från Kikkertland.se till hands.

Är du nyfiken på djurskådning på natten kommer här några exempel på vilka sorters djur som du kan ha turen att få syn på.

Fladdermus: De ligger i dvala över vintern, men när solen börjar värma så är de redo att börja jaga igen. Fladdermössen i Sverige är inte särskilt stora: De är endast omkring fem centimeter långa. Dock kan de bli upp till 30 centimeter från vingspets till vingspets.

Vampyrfly: De svenska fladdermössen må inte suga blod, men det gör däremot vampyrflyn. Om du undrar vad detta kan vara för sorts djur så är det en fjäril. Denna blodsugare kommer ursprungligen från Ryssland, men har under det senaste decenniet även flyttat till Finland och Sverige.

Grävling: Denna svartvita allätare föredrar att röra sig på natten, även om den kan titta fram under dagen. På våren är den ute och samlar in mat till sina nyfödda ungar som väntar hemma i grytet.

Naturligtvis finns många fler djur som är nattaktiva. Med en nattkikare från Kikkertland.se så har du goda chanser att skymta några av dessa ljusskygga djur.

Fler nyheter