Det första steget är det svåraste

11 maj 2020
Mikael Barani

Det gäller att ha tungan rätt i mun när man ska lära sig nya saker. Eller så får man se till att inte ha den i vägen, till exempel om man ska börja lira saxofon. Så länge man har tålamod och uthållighet så brukar det dock gå vägen i slutändan.
Eller så kanske man inser att det inte alls var något för en… och då vet man det.

Dock ska man inte missta ”Det här var inte för mig.” med att man helt enkelt bara ger upp för att man inte orkar mer. Alla mår vi bra av att vara nybörjare här i livet. Då och då så är det bara nyttigt att faktiskt prova på något som man inte alls har någon erfarenhet av. Bara testa och se hur det känns. 
Det är helt enkelt bra för egot att bli lite ödmjukad då och då. Det är som en lektion i sig, oavsett vad det än än som man försöker lära sig. Det tar ner en på jorden och ger en lite perspektiv på tillvaron.

Extra nyttigt är det förstås om man har barn. Då får man på något sätt se livet lite ur deras perspektiv. Hur är det egentligen att inte ha någon som helst kunskap om något och bara kasta sig in i det? Det är en fråga som föräldrar – och vuxna rent generellt – oftare borde ställa sig själv. 
Svaret är nämligen av den typen som ger oss ökad empati och förståelse för människor i vår omgivning.

Så fundera på vad du skulle vilja vara nybörjare på. Kanske kommer denna lilla utflykt i något nytt också leda till att du upptäcker en passion – kanske till och med en profession? Allt är möjligt för den som vågar känna sig osäker men samtidigt nyfiken. 
Världen är, som bekant, ditt ostron.

Fler nyheter