Därför är det viktigt att besiktiga träd i Skåne

14 februari 2022
patrick pettersson

editorial

Det tar många år för träd att växa sig stora, och har man vackra träd på sin tomt och mark kan det vara en god idé att se till att de mår så bra som möjligt. Bäst är att göra en professionell trädbesiktning med hjälp av en arborist. Då besiktigas hela trädet, från rötterna till kronan. Arboristen tittar efter tecken på sjukdom, röta och insektsangrepp. Men tar också reda på om trädet lider av brist på näring eller får för lite vatten, eller om det behöver beskäras.

Har man träd på sin mark som man misstänker är sjuka är det extra viktigt att göra en trädbesiktning. Detta eftersom trädsjukdomar kan påverka trädets stabilitet och göra att det tappar sina grenar eller helt knäcks. Skulle detta hända och det sjuka trädet står i närheten av hus, bilar och där det rör sig människor kan det gå riktigt illa.

 

trädbesiktning Skåne

 

Jämför priser genom att ta in offerter

När en arborist har besiktigat ett träd och ställt en diagnos får man förslag på lämpliga åtgärder. Är trädet sjukt och försvagat kan det bästa vara att såga ner och plocka bort trädet helt. Detta kan arboristen hjälp till med. Är träden friska men behöver mer omvårdnad upprättas i stället en trädvårdsplan. I den kan det exempelvis stå när träden ska beskäras och om de behöver extra näring etcetera. 

Vill man se över sina träd eller utföra en trädbesiktning i Skåne finns det flera olika företag som erbjuder detta. Ibland kan priserna på trädbesiktning variera mellan olika arborister och det kan därför löna sig att först jämföra priser genom att ta in offerter. Hur mycket det kostar att få träden besiktigade beror på arbetets omfattning. Det kan vara bra att känna till att man som privatperson faktiskt också kan använda sig av rut-avdraget på själva arbetskostnaden.

Fler nyheter