Cykling på vintern

25 november 2018
Matilda Olsson
Cykling på vintern

Det är många som cyklar i ur och skur, året om och skälen till att man gör det är lika många. Vissa cyklar för att bidra till en bättre miljö, andra har inte tillgång till bil och en del gör det för att förbättra sin hälsa. Oavsett anledningen till att man cyklar så behöver man rätt utrustning för att det ska bli så behagligt som möjligt att kunna cykla oavsett tid på året. Vissa ställer dock undan cykeln när hösten börjar komma, men så länge det inte är djup snö finns det ingen anledning till att inte kunna cykla. Att cykla innebär ju en enorm frihet där man slipper gå upp tidigt för att skrapa rutor på bilen eller skynda sig till en buss som kan vara försenad.

Ska man cykla på vintern så krävs det lite extra utrustning, men vissa saker behövs varje gång. Först och främst behöver man ha en bra hjälm som skyddar ens huvud vid eventuella omkullkörningar vilket är en billig livförsäkring. Cyklar man mycket när det är halt eller moddigt kan man behöva byta till vinterdäck på cykeln för att få bättre fäste.

När man cyklar i mörkret är det viktigt att synas, så se till att alltid ha på dig reflexer och gärna reflexväst. Cykeln ska ha belysning med vitt ljus fram och rött ljus bak. Använd cykellampor med förslagsvis D batteri för att få en riktigt lång livstid på batterierna. Se också till att klä dig lager på lager så att det inte blir för varmt, och ha rejäla vantar eftersom det ofta blir kallt om händerna. Under hjälmen kan det vara skönt att ha en lite tunnare mössa som värmer öronen utan att ta för mycket plats. Ett sadelskydd kan också vara bra att ha för att det ska bli mer bekvämt att sitta längre stunder på cykeln.

Fler nyheter